Tukenja

Artikler

Guide til tætningslister

Guide til taetningslister
aass11

Når vinteren kommer er det tid til at skrue op for radiatorerne for at kunne holde varmen dagen lang. Men det hjælper ikke så meget hvis det trækker ind gennem vinduer og døre i huset eller lejligheden. Hvis dine tætningslister er gået i stykker eller er meget slidte så suser luften ud og du kommer til at bruge rigtig meget energi på at varme dit hus eller lejlighed op. Derfor er det vigtigt at sikre sig at listerne er tætte og brugbare, for så sparer man penge og det er godt for miljøet.

Valg og udskiftning af tætningslister

Der er findes flere mulige materialer til tætningslister. Det materiale der oftest bruges til døre og vinduer er en svampegummi profil og kan også blive kaldt en D-profil. Den har klister på bagsiden og er derfor meget nem at få til at sidde. Den har den egenskab at tætningslisten kan klemmes helt sammen og så fylder den ikke særlig meget i tykkelsen. Den er rigtig god til at slutte tæt der hvor der er skævheder mellem vinduet og karmen fordi materialet er så fleksibelt som det er. Det kan være en god løsning til ældre huse.

Glasbånd er en af de billigste variationer af tætningslister og bruges ofte af glarmestre og vinduesfabrikker. D-profiler er vandtætte og er meget populære som tætningslister i karme og skabe. Svampegummi er også lavet af et materiale der kan tåle vand og kan derfor med fordel bruges ved områder hvor der er kontakt med vand eller andre fugtige overflader. Cellegummi skal anvendes som tætningsliste steder hvor den kan klemmes tæt sammen. Det er meget vigtigt på grund af dens åbne cellestruktur.

Det kommer an på hvilken slags vindue du har når tætningslisterne skal udskiftes. Det kan godt ofte være meget besværligt at udskifte sine tætningslister da mange producenter producerer tætningslister til de specifikke typer vinduer. Så når et vindue udgår fra produktionen, så gør tætningslisterne det også. Man kan være heldig at tætningslisterne stadig lagerføres som reservedele. Nogen gange kan man også nøjes med at justere hængsler og lukketøj på vinduet så den igen lukker tæt. Der findes også universelle tætningslister og så kan en tømrer eller dig selv hurtigt udskifte dem.

De rette valg angående tætningslister

Det er en god ide at vurdere om det er tætningslisterne der skal skiftes ud eller man skal i gang med en større udskiftning af døre og vinduer. Man kan også komme langt ved selv at prøve at justere sine døre og vinduer så de lukker tæt igen. Det hjælper på varmeregningen og indeklimaet at sørge for sine vinduer og døre lukker tæt, så man slipper for at varmen suser ud og det trækker.

Hvis man skifter tætningslister som sidder udenfor, så er det meget vigtigt at det brugte materiale kan holde til vind og vejr og at blive udsat for ozon. EPDM gummi er et materiale der er god til dette. Hvis det ikke er af dette materiale vil listerne begynde at smuldre når de udsættes for ozon.