Tukenja

Artikler

Hold længere tid på arbejdsmarkedet

Trækvogne
aass11

Folkepensionsalderen afhænger af hvornår du er født. Jo yngre du er, jo ældre skal du være for at få lov til at gå på folkepension. Lige nu er det sådan, at hvis du er født før 1. januar 1954 kan du tidligst gå på folkepension fra 65 år. Er du født efter dette årstal, stiger pensionsalderen i tidsintervaller fra de 65 år og helt op til omkring 72 år.

Den stigende pensionsalder hænger sammen med, at folk lever længere, men dette hænger måske ikke umiddelbart sammen med, at folk stadig kan nedslides tidligere.

Pensionsalderen er stigende

Politikerne er nødt til at lade pensionsalderen stige i takt med, at folk bliver ældre og med udsigt til at mangel på arbejdskraft i fremtiden, samt en stigende ældrebyrde. Dertil kommer at levealderen er stigende, hvilket betyder at folk i teorien, burde kunne arbejde i længere tid, for i fremtiden at blive på arbejdsmarkedet i denne samme procentdel af deres liv.

Problematikken opstår imidlertid, når man taler om nedslidning. Man skal tænke på, at nedslidning kommer efter år på arbejdsmarkedet med nedslidende arbejde. Dette udsættes ikke, fordi man lever længere.

Trækvogne

Pas på fysikken med brug af trækvogne

Det er utrolig vigtigt at passe på sig selv på arbejdspladsen. Dette gælder især, hvis du har et fysisk nedslidende job. Det er nemlig typisk de manuelle jobs, der er nedslidende. Og der er faktisk ting, du kan gøre. Du må anvende alle de hjælpemidler, du kan og dermed prøve at spare på kroppen, allerede fra du debuterer på arbejdsmarkedet. Dette kan du fx gøre ved at anvende trækvogne til transport af varer, materialer eller andet. Har din arbejdsplads ikke allerede trækvogne, bør du spørge i ledelsen, om det ikke er en mulighed at få det. Det er ikke kun en god ting for dig, det er også en god investering for virksomheden i sine medarbejdere. En trækvogn vil medvirke til, at du ikke selv skal slæbe og løfte så meget, og du dermed har mulighed for at holde flere år i faget.

Trækvogne

Mentalt kan man også nedslides

Det er ikke kun fysisk, du kan blive nedslidt i jobbet. Man kan nemlig også nedslides mentalt. Dette omtales ofte som udbrændthed, og her er der ingen trækvogne, der kan hjælpe. Dog kan du fortsat gøre noget for at passe på dig selv.

Udbrændthed forekommer typisk, hvis man igennem en længere periode har haft et psykisk hårdt arbejdsmiljø eller arbejdssituationer. Det kan fx forekomme i jobs, hvor man typisk skal hjælpe andre, eller skal leve op til uoverkommelige effektivitetskrav. Disse krav kan både komme inde fra virksomheden, eller ude fra samfundet.

Det du kan gøre ved udbrændthed, er at finde ud af, hvorfor du har det sådan. Herefter kan det måske blive nødvendigt at skifte arbejde og måske ligefrem branche. Det er vigtigt at du i første omgang konsulterer din læge, for at være sikker på at problematikkerne ikke bunder i en depression, som så ikke bliver behandlet, da symptomerne kan være de samme.

At blive mentalt nedslidt kan også føre til, at man ikke kan holde til ekstra mange år på arbejdsmarkedet, men har behov for at gå på pension noget før.